Vad är Familjen Bridgerton och varför pratar alla om det?

Den nya serien både hyllas och kritiseras för sitt kärleksdrama

Strax efter jul så premierades Netflix's senaste storsatsning Familjen Bridgerton. Serien är just den nu populäraste på streamingtjänsten i flera länder, däribland Sverige. Samtidigt som den hyllas har den även fått kritik för att bland annat glorifiera ett destruktivt och manipulerande förhållande, som utspelar sig mellan huvudkaraktärerna Simon Basset och Daphne Bridgerton.

Det är flera aspekter som gjort att serien fångat de moderna ungdomarnas uppmärksamhet - bland annat utspelar sig manuset under tidiga 1800-talets London, med vackra kostymer och en adlig livstil. Du finner även romantik och sex, samt en mångfald och representation i castingen. Under seriens gång får tittaren följa den unga Daphne Bridgertons resa till en kvinnas då viktigaste mål i livet - att finna en passande man att gifta sig med. Samtidigt som Daphne gör sin resa, utforskas även flera av familjens medlemmars egna visioner. Där kommer det fram att den stereotypa bilden av ett äktenskap mellan kvinna och man inte passar alla, vilket porträtterar ett mer feministiskt och modernt tankesätt som då inte var tillåtet.

Samtidigt som huvudkaraktärerna Daphne och Simon inleder en het romans kritiseras även deras förhållande av tittarna. Det är tydligt genom seriens gång att Simon har en distans till sitt känsloliv efter ett trauma från barndomen, och kärleksfulla Daphne tycks bli offret för det. Det är dock inget som porträtteras under seriens gång, utan snarare glorifieras.

Serien tycks ha en liknande effekt som de omtalade filmerna Fifty Shades Of Grey, där publiken är kluven. Hur som helst har Familjen Bridgertons första säsong gjort ett stort avtryck hos populärkulturen, och unga tittare syns redan anamma dess estetik och mode. Hela säsongen finns nu tillgänglig på Netflix.com.